Artikel bragt i Nutrition-Press maj 2017

Af Dr. Lidija Cavlovic. Biokemiker.
Oversættelse: Anne Mette Knudsen

DEN VILDE YAMSROD.
Mere end bare en kvindesag.
Yamsroden er et kendt middel mod de typiske besværligheder gennem kvindens overgangsalderen, så som klager gennem menstruationscyklus, eller ved dannelsen af myomer(1). Nutidens sundhedsbeviste kvinde griber oftere til den sunde rod som alternativ til kunstige hormoner, for at undgå deres mange bivirkninger. Men hvilken virkning har egentlig denne helserod på den mandlige befolkning, giver indtagelse af roden andre sundhedsfordele eller begrænser dens anvendelighedsig kun til kvindeverdenen?

Regulering af hormonhusholdningen.
Forandringer i hormonhusholdningen følger os alle med alderen. Især hos kvinden er de hormonelt betingede forandringer lette at se. Forandringer kommer også gennem miljøet og påvirker væsentligt sundheden hos manden og kvinden.
De østrogenlignende kemikalierefterligner det kvindelige kønshormon, østrogen, og tager deres pladser. Blandt dem tæller blødgørende midler, som man finder i kunststoffer, mange pesticider og andre pseudohormoner.

Den vilde yamsrods helende kraft ved kvindebesvær, var kendt og meget skattet, af folkeslag som Mayaerne, Aztekerne, indianerne og japanerne og dens effekt har også gennem længere tid været videnskabeligt bekræftet. Mirakelsubstansen i roden er det progesteronlignende Diosgenin. Diosgenin fra den vilde yamsrod blev allerede i 1950erne brugt til produktionen af den første p-pille og cortison. (2,3.). Progesteron spiller sammen med østrogen en meget stor rolle for sundheden af de kvindelige organer. Menstruationens cyklus bliver reguleret af balancen mellem de to hormoner. Progesteron er modspilleren til østrogen,som findes i overskud pga af miljøgifte, og den kan blive omdannet i kroppen til østrogen. Derfor er det vigtigt, især ved besvær i overgangsalderen, ikke at behandle østrogen mangel, men at behandle østrogendominansen og vælge en mere hormonbalancerende terapi som man kan opnå med enhelseplante, som yamsroden. Ved hjælp af den vilde yamsrod kan lindres cyklusafhængige kvindelidelser, som udeblivende, uregelmæssig og smertefulde menstruationer, cyster, myomer samt besvær gennem overgangsalderen og hormonelt betinget vægtøgning. (4). De miljømæssige gifte, der efterligner det kvindelige kønshormon østrogen, påvirkermænd i form af nedsat frugtbarhed og øget tumorer og misdannelse af genitalier (kønsdelene). En sund prostata afhænger også af hormonel ligevægt, 5. Den vilde yamsrod kan også mænd hjælpe!

Helseroden kan meget mere.
Udovervild yamsrods fordele ved regulering af hormonhusholdning, får man ved at bruge roden flere andre kønsuafhængige og sundhedsmæssige fordele. Dette er ikke kun kendt fra den traditionelle orientalske medicin, men også gennem talrige studier over farmakologiske virkninger af denne plante som videnskabsmænd gennem de sidste to årtier mere og mere hyppigt har beskæftiget sig med. Gennem yamsrodens stimulerende og proliferende virkning på makrofagerne (6) og naturlige killerceller(7), samt gennem dens dokumenterede antiinflammatoriske aktivitet, (8,9) virker yamsroden stimulerende på immunsystemet. I kraft af denne egenskab er yamsrodens helende og lindrende effekt diskuteret og postuleret ved utallige sygdomme. Således kan der observeres positive påvirkninger af sygdomsforløb ved led inflammation og reumatiske inflammationer. Gennem sin prolifererende og aktiverende virkning af dannelsen af naturlige Killerceller, vil Yamsroden også tilskrives en præventiv effekt via sin virkning mod dannelsen af bestemte kræftformer. Nogle videnskabsfolk formoder derfor, at indtagelsen af denne rod kan være en effektiv dræber af abnorme, cartinogene celler gennem de naturlige Killerceller (9-11).
Talrige videnskabsfolk verden over postulerer, at vild yamsrod har en effekt på fedme, hvilket er et stort sundhedsproblem i den moderne verden. Fedme står i sammenhængmed en forhøjet risiko for multiple sygdomme, såsom hjerte-kredsløbssygdomme, type 2 diabetes og bestemte kræftformer. Det kan allerede påvises at vild yamsrod har en anti-diabetisk effekt ved at forbedre insulinresistens(12) og kan virke gennem reduktion af glucosespejlet i plasma (13). Desuden bevirker yamsroden nedsat vægtøgning og intraabdominal fedtaflejring (fedtaflejring i bughulen)14. Yamsroden påvirker aktiviteten af tarmmorfologiens kulhydratstofskifteenzymerog transportenzymer, samt leverens og blodets fedtværdier. (15,16). Den overvægtsbetingede risiko for hjerte-kredsløbssygdomme kan dermed gennem denne ”mirakelrod” blive reduceret. Desuden skulleyamsroden være i stand tilat beskytte blodkarrene mod aflejringer, hvorved den skulle kunne givelindring eller endda opnå forbedring ved aldersbetingede, kardiovaskulære sygdomme eller endda arteriosclerose.
Vild yamsrod forhøjer ekspressionen af to vigtige knoglematrixproteiner, kollage type 1, og alkaliske phosfataser og øger optagelsen af mineralerne i knoglerne (17). Helseroden har en understøttende virkning også på proliferationen af de knogleopbyggende celler, osteoblaster (9,18). Pga denne egenskab virker yamsroden præventivt på osteoporose og påvirker sygdomsforløbet positivt.
Videnskabsfolk har vist atvild yamsrod har virkningersom: mildner strespåvirkninger på krop og sjæl, foryngelse af hudcellestrukturen og på cellefornyelse. Denne effekt beror på yamsrodens understøttende egenskab og produktionen af forhormonet, dehydroepiandrosteron (DHEA), i binyrerne, som også er kendt som ”foryngelseshormonet”. (19).
Fra 30års alderen falder produktionen af dehydroepiandrosteron (DHEA) kontinuerligt. DHEA har en positiv virkning på det centrale nervesystem, på stofskiftet, skelettet, hud og hår. Sygdomme der giver DHEA-deficit, er: alzheimer demens, depression, udbrændthed, forskellige slags kræftformer og forskellige former for levnedsmiddelintolerance, der kan optræde med alderen. Dermed kan indtagelsen af Yamsroden, også ved fast indtagelse,være en såvel forebyggende som en lindrende foranstaltning ved alle disse lidelser, i modsætning til det kunstige DHEA-præparat, der med høj sandsynlighed giver bivirkninger. Et normalt DHEA-spejl forbedre det almene velbefindende og øger libidoen (21). Et studie viser en sammenhæng mellem den postmenstruellefollikulærealopezie (håraffald) og DHEA-defizits hos kvinder (22). Foryngelsen af hudens cellestruktur og cellefornyelsen gennem forhøjelsen af produktionen af ungdomshormonet, DHEA; vil også gennem de dokumenterede effekter, af diosgeninensunderstøtning og aktivering af det antioxidative enzym 16; som fordelagtigt beskytter vores celler og dens bestanddele, mod reaktive oxigenarter. Ophobningen af oxidative skader i løbet af livet gennem reaktive oxygenarter kan være en af hovedårsagerne til dannelsen de mange sygdomme og besværligheder, herunder tidlig aldring, alzheimersdemens, parkinson, demens, diabetes, arteriosclerose og flere kardiovaskulære og kartinogenesygdomme (9). Der spekuleres også i hvorvidt den vilde yamsrod præventivt kan beskytte mod lever- og nyreskader.

Hvorfor ikke handle præventivt?
At nyde et langt liv, at være fit og sund hele livet, det vil vi vel alle gerne. I vor moderne tider anstrenger vi vores krop og sjæl med miljøgifte, usund ernæring, for lidt bevægelse og en stresfuld levevis. Ofte må vi igennem bitre erfaringer for at blive klar over, hvad der er det største i vores liv. Sundhed! Naturligvis ældes vi, vores krop forandrer sig og dens ydeevne aftager. Men kan vi sænke hastigheden af processen af nogle lidelser og ubehag og endda forhindre dem? Tag fat i det her omtalte og tag det til hjerte. Forebyggende kan vi gøre så meget og indtagelsen af den vilde yamsrod er et godt eksempel. De mest beskrevne lidelser: DM2, osteoporose, arteriosclerose, alzheimer demens osv påvirker den middelaldrende befolkning samt en høj levealder. Tænker vi os om inden at det er for sent,vil det hjælpe vores celler og vores krop med til at forbliv sund. Den dokumenterede virkning af yamsroden, som inflammationshæmmende, antioxidativ, og hormonregulerende, er af fundamental betydning for sundheden og spiller en vigtig rolle ved mange, også her ikke nævnte sygdomme. Yamsroden har noget godt forbåde for kvinder og mænd.